Hasznos információk
Oktatóinknak
Hallgatóinknak
Látogatóinknak Középiskolásoknak
Online hosszabbítás
olvasó vonalkódja
jelszó
Online előjegyzés
Könyvtárközi kérés
Kérdezzen! Segítünk...
Híreink
Megosztás:FacebookRSS
Látogató számláló
eddig: 633261
DUE Honlap
NEPTUN
Keresés a honlapon

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Adatbázisok

INTÉZMÉNYI REPOZITÓRIUMOK:

A Dunaújvárosi Egyetem Intézményi Repozitóriuma három adatbázist foglal magába: publikációs, szakdolgozati és helytörténeti. Az intézményi repozitóriumok célja, hogy a széles közönséggel megismertetni az egyetemen folyó tudományos munkát, történetét és segítse a hallgatók tanulmányait az évek folyamán.

A repozitóriumok létrehozása az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 A felsőoktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása a Dunaújvárosi Egyetemen és a Milton Friedman Egyetemen pályázat keretében valósult meg. 

Publikációs repozitórium:

A Dunaújvárosi Egyetem publikációs adatbázisa, mely tartalmazza az egyetemen készült tudományos tartalmakat. A feltöltése folyamatos, retrosprektív módon történik.

Szakdolgozat repozitórium:

A Dunaújvárosi Egyetemen és jogelődjein írt szakdolgozatok tárhelye. A feltöltése folyamatos, retrosprektív módon történik.

Hozzáférés, csak a Dunaújvárosi Egyetem területén lehetséges, csak DUE-s NEPTUN azonosítóval rendelkezők számára. Az adatbázisban található szakdolgozatok a könyvtárban fizikai formában kikérhetőek, helyszíni megtekintésre.

Helytörténeti repozitórium:  

A Dunaújvárosi Egyetem és elődjei történetének megőrzésére, széles körben való megismertetése.

Szívesen várjuk emlékeket az egyetemi éveikből.

 

ELŐFIZETETT ADATBÁZISAINK:

 Akadémiai Folyóirat csomag

Az Akadémiai Kiadó összesen 80 nemzetközi és hazai, döntő többségükben magyar főszerkesztők által irányított lapot tartalmazó csomagja széles merítésben közli a természet- és társadalomtudományok, valamint az orvostudományok legváltozatosabb területeinek új eredményeit. A magyar kutatók kedvelt publikációs fórumának számító lapok kivétel nélkül referáltak, nagy részük impaktfaktorral rendelkezik, néhányuk pedig az adott tudományterület világszinten is legjelentősebb folyóiratává nőtt. 


MERSZ

A MeRSZ, azaz a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás az Akadémiai Kiadó online könyvtára. Elérhető az egyetem hálóztához csatlakozva automatikusan, otthonról pedig eduID azonosítóval (NEPTUN kód + jelszó).


Magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye, amely több száz mű teljes tartalmának online elérését biztosítja, s ez a szám folyamatosan bővül.

A MeRSZ platform tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül, használatához mindössze egy böngészőre és internetkapcsolatra van szükség.

Az online megjelenés lehetőséget teremt a könyvek folyamatos frissítésére, hogy a hallgatók és olvasók mindig naprakész tartalmakat használhassanak.

A platform kiemelt funkciói:

  • kényelmes keresési lehetőségek: szótövező és több művet érintő keresés
  • kategóriaválasztás tudományágak szerint
  • könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése
  • dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt
  • kereszthivatkozások kezelése
  • hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását két formátumban (Harvard és Chicago), amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba 
  •  Online szabványkönyvtár

A Magyar Szabványügyi testület által létrehozott és üzemeltetett adatbázis, amely tartalmazza a Magyarországon elfogadott szabványokat és a Szabványügyi Közlönyt.

Csak helyben használható! A bejelentkezéshez a felhasználónevet és a jelszót kérje a könyvtárostól!

 

Science Direct 

A ScienceDirect az Elsevier kiadó teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa a legelismertebb tudományos folyóiratok szövegéhez biztosít hozzáférést. Az adatbázisban közel 2200 lektorált folyóirat érhető el. 

Scopus 

 Az Elsevier kiadó hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutatócsoportok és –intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója.

Szabadon hozzáférhető, ingyenes adatbázisok / Free access databases

MATARKA

Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa. A szolgáltatás magyar kiadású folyóiratok tartalomjegyzékeit dolgozza fel, teszi hozzáférhetővé és több szempont szerint kereshetővé. Egyre több esetben nyújt hozzáférést a teljes szöveghez is.

Humanus 

 A HUMANUS a humántudományok magyar vonatkozású tanulmányok és cikkek bibliográfiai adatait tartalmazza a kezdetektől napjainkig.

Compass  

Compass a Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete.

Elektronikus Periodika Archívum/Adatbázis

Az Országos Széchenyi Könyvtár szolgáltatása, amely a magyar vagy magyar vonatkozású elektronikus folyóiratokhoz nyújt teljes szövegű hozzáférést. Az adatbázisban több szempontú keresésre van lehetőség, akár a teljes szövegben is. 

Magyar Jogi Adatbázis, a nemzeti jogi szakbibliográfia

Az Országgyűlési Könyvtár összeállítása, "a Magyarországon megjelenő magyar nyelvű jogi tárgyú könyveket, tanulmányköteteket és a témával foglalkozó szakfolyóiratok cikkeit tárja fel". 

Directory of Open Access Journals (DOAJ)

Ingyenes, teljes szövegű, lektorált tudományos folyóiratok adatbázisa. A témakörök lefedik a tudományok egészét.

Social Science Open Access Repository (SSOAR)

Többségében német nyelvű ingyenes, teljes szövegű társadalomtudományi adatbázis.  


Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

Az adatbázis az Országos Széchenyi Könyvtár szolgáltatása. Kb. 10 ezer könyvhöz, valamint elektronikus folyóiratokhoz nyújt hozzáférést. Kizárólag magyar nyelvű, illetve magyar vagy közép-európai vonatkozású tartalmakat gyűjt. 

Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Mandadb)

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. (korábban Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) aggregációs adatbázisa a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény.

Digitális tankönyvtár

Több mint 13 ezer tudományos témájú és oktatási könyvhöz és folyóirathoz férhetünk hozzá a Digitális Tankönyvtár gyűjteményéből.

Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (MTDA)

A magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológiai témájú könyveket tartalmazza teljes szöveggel 1945-ig bezárólag. Jelenleg 12 folyóirat érhető el az adatbázisban.

Directoy of Open Access Books (DOAB)

Ingyenes, teljes szövegű, tudományos és lektorált könyveket tartalmazó adatbázis. 

 

DigiStat

A KSH munkatársai által összeállított adatbázis, amely magyar és nemzetközi szervezetek statisztikai adatbázisait és kiadványait teszi hozzáférhetővé. 

Eurostat - your key to European statistics 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, aminek elsődleges célja, hogy magas színvonalú statisztikákat szolgáltasson Európa számára. 

EU-INFO Statisztikai Szolgálat 

A szolgáltatás célja, hogy segítsen az Eurostat használatában. 

DART-Europe

28 európai ország több, mint 550 egyetemének közel 450 ezer doktori disszertációját tartalmazó adatbázis. 

CEEOL

Central and European Library: E-folyóiratokat és e-könyveket nyújt a humán és társadalomtudományi témakörben Közép- és Kelet-Európáról és annak környékéről. Open access (OA) tartalmak ingyen letölthetők, a többi tartalom megvásárolható (DUE KIK-től könyvtárköziben kérhető).

DART 

E-theses portal: Európai kutatások, PhD értekezések széles körű hozzáférését biztosítja. A dolgozatok nyilvánosak, ingyenesen letölthetők.

EUROPEANA 

Európai digitális könyvtár: Európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel működik együtt a kulturális örökség szórakoztatási, oktatási és kutatási célból történő megosztásáért. Több mint 50 millió digitalizált műhöz (könyv, zenemű, műalkotás stb.) biztosít hozzáférést.

 

Repozitóriumok

Tematikus Open Access repozitóriumok

Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR)

 

Videotórium

A Videotorium Magyarország első számú tudományos, felsőoktatási és szakmai videomegosztó portálja.

Google Scholar