Hasznos információk
Oktatóinknak
Hallgatóinknak
Látogatóinknak Középiskolásoknak
Online hosszabítás
olvasó vonalkódja
jelszó
Online előjegyzés
Könyvtárközi kérés
Kérdezzen! Segítünk...
Híreink
Megosztás:FacebookRSS
Látogató számláló
eddig: 238103
DF Honlap
NEPTUN
Keresés a honlapon

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Felhasználói tréningek

Felhasználói tréningek  a Dunaújvárosi Egyetem Könyvtár és Információs Központban

Az információs írástudás alapvető fontosságú minden felsőoktatásban résztvevő hallgató számára. A készségszintű használat elsajátítását, az információs műveltség, a digitális írástudás fejlesztését segítik a könyvtár által szervezett használói tréningek.
Az első félévben alapismereti kurzusokat szervezünk, míg a szakdolgozat-készítést megelőző félévben speciális forrásismereti kurzusokat tartunk, az adott tudományterület, tudományág legfontosabb hazai- és nemzetközi információforrásairól, a keresési technikákról.
E kétféle tematika mellett, oktatóink egyéni igényeinek megfelelően kiscsoportos tréningeket is tartunk.
A Könyvtárba beiratkozott olvasóink számára „Könyvtári séta”címmel tartunk képzést, az online szolgáltatások használatához pedig, felhasználói tréningeket hirdetünk.

 

KÉPZÉSEINK A LÁTOGATÓINK RÉSZÉRE

1. Könyvtári séta

A „Könyvtári séta” keretében bemutatjuk olvasóinknak a könyvtár épületét, különböző funkciójú tereit, állományát. Megismertetjük őket szolgáltatásainkkal és az igénybevétel alapjaival.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: új beiratkozóknak, minden olvasónknak

 

2. Bevezetés a könyvtár online katalógusának használatába

Bemutatjuk a könyvtár online katalógusának (eCorvina) használatát és az ott elvégezhető olvasói műveleteket.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: új beiratkozóknak, minden olvasónknak

 

HASZNÁLÓKÉPZÉS HALLGATÓKNAK

A hallgatók a tanulmányaikhoz szükséges szakirodalom-kutatás módszertanát a Könyvtár által meghirdetett használóképzés keretében sajátíthatják el.

1. Campus–túra

Bekapcsolódva a HÖK programjába, a Campus-túra keretében bemutatjuk az elsőéves hallgatóknak a könyvtár épületét, különböző funkciójú tereit, állományát. Megismertetjük őket szolgáltatásainkkal és az igénybevétel alapjaival.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: elsőéveseknek

 

2. Bevezetés a könyvtár online katalógusának használatába

Bemutatjuk a könyvtár online katalógusának (eCorvina) használatát és az ott elvégezhető olvasói műveleteket. Megmutatjuk a találatok mentésének, továbbításának módjait. Szólunk az egyéni beállítási lehetőségekről is.

Időtartama: 60 perc

Ajánljuk: elsőéveseknek, új beiratkozóknak

 

3. Adatbázisok és elérhetőségük a DF Könyvtárában

Általános áttekintést nyújtunk a könyvtár által előfizetett adatbázisokról, amelyek a könyvtár „elektronikus állományát” képezik (bibliográfiai, referáló, illetve teljes szövegű online szakirodalmi adatbázisok). Informáljuk a hallgatókat a számukra relevánsakról, és elérhetőségükről (otthonról, a főiskola IP-cím tartományából, csak a könyvtár számítógépeiről). Az egyes adatbázisok részletes bemutatására külön tréning keretében kerül sor.

Időtartama: 60 perc 

Ajánljuk: elsősorban hallgatóknak, oktatóknak

 

4. E-folyóiratok és elérhetőségük a DUE Könyvtárában

A folyóiratokat tekinthetjük a tudományos információszerzés legfontosabb forrásainak. Egy-egy új kutatási terület rövid időn belül létrehozza a szűkebb szakmának szánt új folyóiratát.

A hatékony folyóiratcikk-keresést a tartalomjegyzék-szolgáltatások teszik lehetővé, hisz több száz, vagy több ezer folyóirat cikkeinek adatait tartalmazzák, és sok esetben elvezetnek a teljes szöveghez is. Magyar- és nemzetközi forrásokat ismertetünk. Szólunk az úgynevezett folyóirat archívumokról és a dokumentumküldő szolgáltatásokról is.

Időtartama: 60 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóknak, oktatóknak

 

5. NET-re fel! A világháló, mint az információszerzés és a kommunikáció eszköze

Az internet funkciói és használata. Beszélünk az indexelő szolgáltatásokról, a keresőmotorokról, a metakeresőkről. Mit jelent a nyitott WEB és a rejtett Web?  

Közhasznú információk elérése az interneten. Mit nyújtanak az ingyenes tartalmak és keresőik? Mikor célszerűbb a rejtett WEB szolgáltatásait igénybe venni? Szakirodalom-gyűjtés az internetről? Az Open Access szolgáltatások, a Google Scholar.

Időtartama: 60 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóknak, illetve minden érdeklődőnek

 

6. Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) és használata

Az EISZ (Elektronikus Információ Szolgáltatás) egy multidiszciplináris (több tudományágat, tudományterületet felölelő) online adatbáziscsomag.

Az EISZ célja, hogy központilag, nemzeti liszensz alapján nemzetközi és magyar információforrások használatát tegye lehetővé a felsőoktatás hallgatói, oktatói és kutatói, valamint tudományos kutatóintézetek munkatársai számára. Az óra keretében az egyes adatbázisok használatának alapjait mutatjuk be. Áttekintjük a feldolgozott tudományterületeket, megmutatjuk a keresési lehetőségeket, a találatok mentésének, továbbításának módjait. Szólunk az egyéni beállítási lehetőségekről is. Az adatbázisok jelentős része csak angol nyelven olvasható, ezért használatát elsősorban az angol nyelvű szakirodalmat keresőknek ajánljuk.

Időtartama: 60 perc előadás + 45 perc gyakorlás

Ajánljuk: az angol nyelvű szakirodalmat keresőknek, szakdolgozat, PhD dolgozat készítéséhez

 

7. Szabványok

A szabvány fogalma. MSZ, MSZ ISO, MSZ EN, MSZ EN ISO, stb. szabványok. A könyvtárban elérhető szabványok és használatuk. A Magyar Szabványügyi Hivatal és Könyvtár bemutatása. Szabványok online.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóinknak

 

8. Adatgyűjtés, bibliográfiakészítés, hivatkozások

A tudományos publikációk írásának elvi és gyakorlati lépései (anyaggyűjtés, formai elrendezés, bibliográfiakészítés stb.). A legfontosabb hivatkozási szabványok ismertetése (MSZ szabvány, APA, Harvard,  stb.)

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóinknak, oktatóinknak

 

Az órák helyszíne a könyvtár számítógépes övezetében (nagyobb létszám esetén).

Időpont egyeztetés: személyesen, telefonon, e-mailben