Useful informations
For Teachers
For Students
For Guests
Renewing online
reader's barcode
password
Advance reservation online
Interlibrary loan request
Ask! We Help...
name
e-mail
question

Previous questions,
answers »

News
Megosztás:FacebookRSS
Visitor counter
up to now: 901.225
Homepage of the College of Dunaújváros
NEPTUN
Search on the site

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Tudományos keresők

BASE – Bielefeld Academic Search Engine

A BASE egy FAST technológiára épülő tudományos kereső, amely a Bielefeldi Egyetem Könyvtárának és közel 200 egyéb szabad hozzáférésű adattárnak összesen több mint 2 millió rekordját teszi kereshetővénDIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS (DOAJ)

http://www.doaj.org/
A DOAJ olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi minőségileg ellenőrzött, szabad hozzáférésű időszaki kiadványok elérését. Lehetősége van a használónak az adott folyóiratok szabad olvasására, letöltésére, nyomtatására, azaz az ingyenes hozzáférésre.
Olyan folyóiratok kerülhetnek fel az adatbázisba, amelyek megfelelnek a minőségbiztosítási követelményeknek. A periodikumok nyelve nem számít! Böngészhetünk a kiadványok címei, illetve tudományterület szerint. Több szempontú keresési lehetőséget biztosít, s a találatok teljes szöveggel jelennek meg.


GOAP – Global Open Access Porta

http://www.unesco.org/CI/goap
Az UNESCO nyílt hozzáférés portálja.
GOOGLE KÖNYVEK - GOOGLE BOOKS http://books.google.com/
Digitalizált könyvek legnagyobb ingyenes keresője. Vannak olyan könyvek,, amelyeknek csak a bibliográfiai adatait közlik, van olyan könyv amelybe „belelapozhatunk”, beleolvashatunk, van, amelyet teljes terjedelmében olvashatunk és letölthetünk (szerzői jog!). Az ismertetéseknél jelöli, ha megvásárolható az adott könyv (hol és mennyiért kapható), illetve jelzi, ha könyvtárból kikölcsönözhető az adott kiadás!

GOOGLE TUDÓS - GOOGLE SCHOLAR

http://scholar.google.com/
2004 őszén indított, kizárólag tudományos publikációk között kereső szolgáltatás. Nemzetközi, tudományos, műszaki és orvosi kiadók több millió dokumentumát teszi kereshetővé, valamint a Crossref.org-on keresztül csatlakozott kiadókét. Mára az Elsevier által kiadott folyóiratok kivételével az összes fontos online elérhető tudományos forrásban keres. 2006 februárjától a MOKKA (Magyar Országos Közös Katalógus) adatbázisban is!

HIGHWIRE PRESS at Stanford University

http://highwire.stanford.edu/lists/freeart.dtl
Szabad hozzáférésű, fulltext folyóiratcikkek érhetők el az oldalról.
A HighWire Press a Stanford Egyetemi Könyvtárainak egyik részlege, amely 1995-től a magas színvonalú és széles körben olvasott folyóiratok és egyéb tudományos anyagok online verzióját készíti.
HighWire Press a gazdája a teljesen szabad szövegű élettudományi cikkeknek a világon, a maga több mint 750.000 online cikkével. 1995 óta számos elismert folyóirat folyamatos online szolgáltatásával - úgy mint Science Magazine, New England Journal of Medicine, PNAS and JAMA, - a HighWire jelentős hírnévre tett szert az elsődleges tudományos információ elterjesztésének elősegítésével a web-en.

INGENTA

http://www.ingentaconnect.com/;jsessionid=26haj7dvaap03.victoria
Az akadémiai szintű publikációk és szakcikkek egyik legátfogóbb gyűjteménye. Bibliográfiai adatbázis, mely több mint 18 millió elektronikus vagy nyomtatott formában előállított cikket, folyóirat-és könyvcímet tartalmaz.
Az absztraktok (kivonatok), illetve a könyv-és folyóirat ismertetők szabadon hozzáférhetők. A full-text (teljes szövegű) hozzáféréshez előfizetésre van szükség, vagy cikkenként is megvásárolhatók. Vannak azonban olyan cikkek, (“F” betűvel jelölve), amelyek teljes szöveggel elérhetők és ingyenesen letölthetők.

INTUTE

http://www.intute.ac.uk
Tudományos kereső, mely hét angol egyetem összefogásával jött létre (élükön az Oxfordi Egyetemmel!)
RESEARCHGATE: http://www.researchgate.net
Közösségi felület tudósok számára. Több adatbázisban való együttes keresést, chat és comment felületeket biztosít. A közös keresőfelület az alábbi adatbázisokban keres: , ArXiV, , CiteSeer, Cornell University Library, IEEE, NASA,  Pubmed, RePeC.

SCIRUS

http://www.scirus.com/
2001 áprilisában indult, s mára több millió tudományos weboldalt tesz kereshetővé az Elsevier kiadó által működtetett ingyenes szolgáltatás. Kizárólag tudományos igényű online tartalmakban keres, s leginkább a látható web tudományos részét indexeli. Több mint 250 millió rekorddal a Scirus az egyik legnagyobb kereső a hozzá hasonlók között. A találatokat relevancia szint szerint rangsorolja. Keresést folytat honlapokon, intézményi repozitóriumokban, folyóiratok tartalomjegyzékeiben, oktatási anyagokban stb.


SCITÓPIA

http://www.scitopia.org
“Deep Federated Search (Trusted Science+Technology Research)”
A Scitopia metakeresője (több keresőben keres egyszerre) a „Deep Web” (mélyweb) technológiának köszönhetően, az alábbi online adatbázisokban keres:

→ American Geophysical Union (AGU – www.agu.org)
→ American Institute for Aeronautics and Astronautics (AIAA – www.aiaa.org)
→ American Institute of Physics (AIP – www.aip.org)
→ American Physical Society (APS – www.aps.org)
→ American Society of Civil Engineers (ASCE – www.asce.org)
→ American Society of Mechanical Engineers (ASME – www.asme.org)
→ The Electrochemical Society (ECS – www.electrochem.org)
→ Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE – www.ieee.org)
→ Institute of Physics Publishing (IOP – www.iop.org)
→ International Society for Optical Engineering (SPIE  – www.spie.org
→ International Society of Automotive Engineers (SAE – www.sae.org)
→ Optical Society for America (OSA – www.osa.org)
→ Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM – www.siam.org)

A találatok a bibliográfiai leírásokat tartalmazzák, beleértve a tudományos publikációk rövid ismertetését, valamint forrását. A full-text (teljes szövegű) hozzáféréshez előfizetésre van szükség, vagy cikkenként is megvásárolhatók.
Bővebb információ angolul, a honlapon!  (http://www.scitopia.org)

SCOPUS

http://www.scopus.com/home.url
A SCOPUS egy multidiszciplináris (főleg természettudományi), absztraktokat és bibliográfiai adatokat tartalmazó, URL címek megadásával, linkeléssel komplex szolgáltatások nyújtására is alkalmas adatbázis. Az adatbázis 2012. decemberéig elérhető a Főiskola IP cím tartományából.

VASCODA

http://www.vascoda.de
A VASCODA német könyvtárak és dokumentációs központok együttműködésével létrejött tudományos kereső. Több tudományterülethez kapcsolódó könyvtári gyűjteményt, szakirodalmi adatbázist és egyéb tartalmakat tesz kereshetővé, német és angol nyelven.

VIDEOTORIUM

http://videotorium.hu/
A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott speciális videó/audió megosztó portál, amely optimális helyet és megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben keletkező videó-tartalom számára. A szolgáltatás ingyenesen hozzáférhető a NIIF tagintézmények felhasználói számára.
A portál elsősorban a felsőoktatási szereplők (hallgatók, oktatók), kutatási és közgyűjteményi közösség felhasználói számára nyújt segítséget, de a nagyszámú nyilvános felvételnek köszönhetően bárki használhatja tanulásra vagy éppen szórakozásra.