Hasznos információk
Oktatóinknak
Hallgatóinknak
Látogatóinknak Középiskolásoknak
Online hosszabbítás
olvasó vonalkódja
jelszó
Online előjegyzés
Könyvtárközi kérés
Kérdezzen! Segítünk...
Híreink
Megosztás:FacebookRSS
Látogató számláló
eddig: 522299
DUE Honlap
NEPTUN
Keresés a honlapon

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

2020. augusztus 27.
Újra elérhető könyvtárunkból az Arcanum Digitális Tudománytár
Az Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából 2020.augusztus 15-től újra elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár a Dunaújvárosi Egyetemről!

Kedves Olvasóink!

A Nemzeti Kulturális Alap 50.000.000.- Ft-ot biztosított a közgyűjtemények ADT elérésére. Az Arcanum Adatbázis Kft. augusztus 15-vel elérhetővé tette a szolgáltatást 131 kedvezményezett részére, köztük a Dunaújvárosi Egyetem polgárai számára is.

A digitális tanulmánytárt, az alábbi linken érhető el az egyetem hálózatáról:

Arcanum Digitális Tanulmánytár 

Az NKA sajtóközleménye:

KÖZLEMÉNY

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap kiemelten fontosnak tartja a magyar kulturális örökség digitalizálását és minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítását. Ez a törekvés különösen időszerű 2020-ban, a koronavírus okozta járványveszély idején.

 

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) közel 30 millió oldalon több, mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználók számára. Az ADT korábban az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISz) keretein belül volt elérhető a közgyűjteményeknek, azonban 2020-ban kikerült a támogatott tartalmak közül. Ennek következtében sok közgyűjteményben – és ez különösen a határon túli magyar intézményeket sújtotta – anyagi okokból megszűnt a szolgáltatás.

A Nemzeti Kulturális Alap 50 millió forinttal támogatja – a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központján keresztül –, hogy ez a tartalom augusztus 15-étől ingyenesen elérhető legyen az ország minden jelentősebb közgyűjteményében, a megyei és az egyetemi könyvtárakban, a megyei múzeumokban, a levéltárakban, valamint a határon túli magyar gyűjteményekben. A szolgáltatást több, mint 130 gyűjtemény részére fizeti elő a Nemzeti Kulturális Alap, amelyet így nem csupán a támogatott intézmények munkatársai, hanem azok látogatói is igénybe vehetnek.

 

Budapest, 2020. augusztus 24.

 

Tisztelettel:

Bánki Zsolt